Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Cerita Purba > Kandungan

36 Taktik Peperangan: Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan

2015-03-10 11:19:22

Petempuran tersebut telah mencipta sejarah dan menjadi terkenal sebagai contoh pertempuran yang berjaya menewaskan musuh yang kuat dengan mengambil inisiatif dan bertindak kemudian.

Taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" juga banyak diguna pakai dalam perang pada zaman moden. Misalnya, dalam perang saudara China pada tahun 1930-an, kumpulan militan yang dipimpin oleh Parti Komunis China agak ketinggalan berbanding dengan tentera yang diketuai oleh Chiang Kai-shek sama ada dari segi kelengkapan senjata ataupun bilangan anggota.

Pemimpin Parti Komunis China yang juga ahli strategik telah mengemukakan strategi "perang gerila" yang disesuaikan dengan keadaan pasukan sendiri. Strategi itu berprinsipkan "musuh mara, kita undur; musuh menempat, kita mengacau; musuh penat, kita menyerang dan musuh undur, kita mengejar".

Dengan adanya strategi itu, kumpulan militan pimpinan Parti Komunis China pada ketika itu telah memenangi banyak pertempuran dengan kelebihan geografi dan masa yang sesuai.

Dalam penggunaan taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan", yang pentingnya adalah mengambil inisiatif. Anda harus menunggu dan mencipta peluang dan masa yang sesuai untuk bertempur, jangan sesekali dipengaruhi oleh pihak musuh, sebaliknya anda mesti mencari jalan untuk mengganggu dan memenatkan musuh.

Selain bidang ketenteraan, taktik tersebut juga banyak diguna pakai dalam persaingan perniagaan pada zaman sekarang.

Mereka yang mahu mencuba taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" harus bersikap berani, tabah dan sabar. Anda juga mesti menahan pelbagai godaan dan mempunyai semangat yang tabah ketika bersaing dengan orang lain. Hanya dengan berbuat begitu, anda akan mencapai kejayaan dan mendapat perkara yang dihajati.

----Puspa

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin