Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Cerita Purba > Kandungan

36 Taktik Peperangan: Merampas Rumah Terbakar

2015-03-10 11:16:10

Raja negeri Wu merupakan seorang yang tidak suka mendengar nasihat orang lain dan hidup secara bermewah-mewah. Baginda telah menolak nasihat yang betul daripada para menterinya dan terus menikmati kehidupan yang mewah dengan sesuka hati sehingga sumber kewangan negeri hampir habis diguna.

Pada tahun 473 Sebelum Masihi, bencana kemarau yang serius telah melanda negeri Wu dan perasaan ketidakpuasan hati rakyat negeri itu juga telah mencapai kemuncaknya. Jadi, raja Gou Jian telah mengambil kesempatan tersebut untuk menyerang negeri Wu secara besar-besaran. Negeri Wu yang kekuatan pertahanannya sudah lemah ketika itu telah dikalahkan oleh tentera negeri Yue dalam masa yang pendek.

Raja Gou Jian dapat mengalahkan negeri Wu betul-betul kerana telah menggunakan kesempatan ketika musuh dalam keadaan kelam-kabut dan telah menjadi pelajaran klasik dalam sejarah ketenteraan China.

36 Taktik Peperangan: Merampas Rumah Terbakar

Taktik Merampas Rumah Terbakar juga banyak diguna pakai dalam perang zaman moden ini. Misalnya, pada penghujung abad ke-19, kekuatan negara penjajah Sepanyol semakin hari semakin lemah. Pada masa itu, rakyat di Cuba dan Filipina, dua negara yang dijajahinya telah melancarkan pemberotakan bersenjata untuk menggulingkan pemerintahan jajahan Sepanyol di sana. Jadi, A.S. yang baru muncul sebagai kuasa baru dunia telah mengambil kesempatan untuk melaksanakan tindakan ketenteraan dan telah mengambil alih kuasa pemerintahan terhadap Puerto Rico, Guam dan Filipina daripada tangan Sepanyol dengan kos yang sangat rendah.

Walau bagaimanapun, taktik Merampas Rumah Terbakar juga memperingatkan orang ramai supaya sentiasa mengekalkan perpaduan dalaman bagi mencegah berlakunya "kebakaran". Dengan begitu, kita tidak akan memberi kesempatan kepada musuh atau pesaing yang sentiasa mencari kesempatan untuk mengalahkan kita dan juga boleh mengelakkan kerugian atau kekalahan ketika dalam keadaan yang di luar jangkaan.

----Puspa

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin