Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Cerita Purba > Kandungan

36 Taktik Peperangan: Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya

2015-03-09 11:27:14

Daripada judul taktik tersebut sudah dapat kita tangkap maksud yang hendak disampaikan iaitu: memukul rumput dengan kayu dan mengejutkan ular yang bersembunyi di situ. Kita semua tahu bahawa kawasan tumbuhan yang tebal selalunya didiami oleh ular. Ular biasanya akan bersembunyi di dalam rumput rampai dan menunggu peluang untuk menyerang manusia yang lalu tempat itu secara tiba-tiba. Sebabnya orang memukul rumput adalah untuk mengejutkan dan menghalau ular yang bersembunyi di dalamnya supaya kita menjauhkan diri daripada serangan ular itu.

36 Taktik Peperangan: Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya

Judul "Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya" berasal daripada satu cerita sejarah China. Menurut cerita itu, ada seorang ketua kampung yang bernama Wang Lu, dia sangat tamak, sehingga sanggup mengorbankan nilai-nilai moral kerohanian dan akhlak untuk mengaut wang.

Kita boleh membayangkan bahawa pegawai-pegawai yang di bawah pimpinan Wang Lu juga ikutlah mengamal rasuah dengan sewenang-wenangnya dengan mengetahui perilakunya. Suasana rasuah di kampung itu telah menyebabkan kehidupan penduduk tempatan sangat susah, sehingga semua orang mahu mereka dikenakan hukuman setimpal pada sesuatu hari nanti.

Tatkala, kerajaan pusat telah menghantar pegawai khas ke pelbagai tempat untuk memantau prestasi pegawai tempatan. Kedatangan pegawai itu amat dialu-alukan oleh penduduk kampung itu. Para penduduk berpendapat, sudah tibalah masanya untuk membongkarkan kes-kes rasuah di kampung itu. Jadi, orang ramai telah menyerahkan sepucuk surat secara beramai-ramai yang mendakwa sekumpulan pegawai kampung itu sama ada mengamal rasuah ataupun menyalahgunakan kuasa untuk mendapatkan keuntungan sendiri. Surat itu dahulu diterima oleh Ketua Kampung iaitu Wang Lu. Wang Lu berasa terkejut apabila membaca surat itu sehingga dahinya berpeluh.

36 Taktik Peperangan: Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya

Dalam surat itu telah mencatat semua fakta-fakta penting tentang amalan rasuah atau penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh sesetengah pegawai kampung itu. Wang Lu mendapati bahawa semua kes yang dilaporkan itu adalah mirip dengan kesalahan yang pernah dia buat, malah dia sendiri juga terlibat dalam sebahagian besar kes tersebut. Walaupun surat itu diserahkan untuk mendakwa pegawai di bawahnya, akan tetapi, Wang Lu berasa tuduhan itu macam mendakwa dia sendiri. Dengan menyedari akan tahap serius isu itu, Wang Lu berasa betul-betul takut dan risau akan tindakan kerajaan pusat. Dalam keadaan itu, Wang Lu telah menulis satu ayat yang boleh menyaksikan perasaannya ketika itu. Ayat itu berbunyi "walaupun kamu hendak memukul rumput sahaja, tetapi aku terkejut seperti ular yang di dalam rumput".

36 Taktik Peperangan: Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya

Rakyat China menerangkan dengan lebih lanjut mengenai ayat itu, dengan melaksanakan tindakan yang kurang bijak sehingga strategi tindakan itu telah terbongkar kepada pihak lawan dan membolehkan pihak lawan sempat mengambil langkah berjaga-jaga.

Sebagai satu taktik ketenteraan, "Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya" boleh digunakan dengan cara yang langsung berbeza.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin