Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Cerita Purba > Kandungan

Yi Ming Jing Ren

2015-01-15 15:02:34

Yi Ming Jing Ren

Satu Teriakan Menggegarkan Dunia

Pada zaman Negeri-Negeri Berperang, negeri Qi ditadbirkan oleh raja Qiwei. Bagaimanapun, baginda selalu bersikap acuh tak acuh terhadap urusan negara, dan asyik menghabiskan masa dengan minum arak dan makan sepuas-puasnya sambil ditemani gundik-gundik yang cantik, sehingga azam dan cita-cita luhur yang ditunjukkannya ketika naik takhta beransur-ansur pudar. Keadaan ini menyebabkan negeri Qi berada di ambang kehancuran.

Pada ketika itu, ada seorang pegawai bernama Chunyu Kun yang amat bijak dalam menggunakan metafora ketika memberikan nasihat kepada raja. Kebanyakan cadangan yang dikemukakannya selalunya diterima oleh raja. Memandangkan Raja Qiwei sangat suka akan teka-teki, Chunyu Kun cuba memikirkan satu cara yang bijak.

Pada suatu hari, ketika mengadap Raja Qiwei di istana, dia berkata:

"Hamba ada satu teka-teki yang ingin hamba kongsi dengan tuanku. Ada seekor burung besar yang tinggal di istana ini. Bagaimanapun, burung itu bukan sahaja tidak mahu mengembangkan sayapnya untuk terbang, malah tidak pernah membuka mulutnya pun untuk berbunyi. Cubalah tuanku teka burung apakah itu."

Raja Qiwei segera faham bahawa tujuan sebenar Chun Yukun berkongsi teka-teki itu dengannya adalah untuk menyindirnya sebagai seorang pemerintah yang tidak berupaya untuk berbuat apa-apa pun. Setelah berfikir beberapa lama, baginda bertitah dengan penuh yakin:

"Meskipun burung itu tidak mahu terbang sekarang, namun, sebaik sahaja ia mengembangkan sayapnya, ia akan ke langit biru. Walaupun ia tidak mahu berbunyi sekarang, namun, sebaik sahaja ia membuka mulutnya, bunyinya akan menggegarkan dunia. Tunggu saja ya!"

Sejak itu, Raja Qiwei mula menumpukan perhatian sepenuhnya kepada urusan negara. Di bawah pentadbirannya, situasi di negeri Qi semakin pulih. Akhirnya, negerinya berjaya dibangunkannya kembali menjadi sebuah negeri yang disegani jiran dan digeruni musuh

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Yi Ming Jing Ren" ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang tidak tahu menghargai bakat dan kemampuan yang dimiliki mereka. Bagaimanapun, jika mereka menggunakan bakat mereka dengan sebaik-baiknya, mereka pasti akan mencapai kejayaan yang cemerlang.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin