Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Tokoh Tersohor > Kandungan

Maharaja Wu Dinasti Han China

2014-12-16 15:11:37

Maharaja Wu Dinasti Han juga merupakan seorang diplomat yang mempunyai pandangan jauh. Baginda pernah dua kali menghantar Zhang Qian sebagai utusan Dinasti Han China melawat negara-negara di sebelah barat dan barat laut Dinasti Han China dan membuka "jalan sutera" terkenal yang menghubungkan China dengan pelbagai negara di Asia Tengah dan Eropah. Sutera, teknik pembuatan kertas dan kesenian China diperkenalkan ke pelbagai negara di dunia menerusi "jalan sutera" itu. Serentak itu, rempah dan barang kraf tangan negara asing juga diperkenalkan ke China menerusi "jalan sutera" tersebut. "Jalan sutera" itu berkekalan selama beberapa ratus tahun dan beransur-ansur digantikan oleh "jalan sutera" laut pada abad ke-6. Maharaja Wu Dinasti Han telah memainkan peranan besar bagi pertukaran kebudayaan antara China dengan pelbagai negara di Asia Tengah dan Eropah. Bandar Changan, ibu negara Dinasti Han China, iaitu Bandar Xian Provinsi Shaanxi pada masa ini merupakan pusat politik dan ekonomi di Asia pada ketika itu.

Maharaja Wu Dinasti Han meminati kesusasteraan dan kesenian. Baginda melantik Sima Xiangru, sasterawan terkenal menjawat jawatan tinggi dan menitahkan Xima Qian, ahli sejarah dan sasterawan terkenal menyunting Catatan Sejarah yang meliputi sejarah selama 3 ribu tahun sebelumnya.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin