Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Tokoh Tersohor > Kandungan

Hua Tuo, Doktor Tradisional Tersohor pada Zaman Silam China

2014-12-15 13:09:47

Hua Tuo, Doktor Tradisional Tersohor pada Zaman Silam China

Hua Tuo berasal dari Anhui, bahagian timur China. Beliau hidup pada zaman Dinasti Han Timur dari abad ke-2 hingga abad ke-3. Hua Tuo belajar dengan tekun sejak masa kecil. Beliau meminati pengajian kedoktoran tradisional China dan cara pemeliharaan kesihatan. Beliau telah pergi ke beberapa tempat untuk belajar daripada doktor terkenal. Dalam tempoh tersebut, peperangan telah berlaku di beberapa tempat di China, terutamanya di Anhui, yakni kampung halaman Hua Tuo. Di Shandong dan Jiangsu, peperangan juga turut berlaku. Ramai orang telah mengalami kecederaan dalam peperangan tersebut. Hua Tuo berasa simpati terhadap mereka yang tercedera dan yang sakit. Beliau bercita-cita untuk memberi bantuan kepada mereka dengan kepakaran kedoktoran tradisional China. Beliau bukan sahaja belajar daripada doktor tradisional China yang ternama, tetapi juga menimba pengalaman kalangan rakyat untuk mengubati pelbagai penyakit. Dengan berbuat demikian, beliau telah memperoleh kepakaran kedoktoran yang tinggi sama ada dalam bidang bahagian penyakit dalaman, sakit puan dan penyakit kanak-kanak, khususnya bahagian pembedahan, malah beliau telah digelar sebagai pengasas bahagian pembedahan bagi kedoktoran tradisional China.

Sumbangan paling besar yang pernah dibuat oleh Hua Tuo dalam perkembangan kedoktoran tradisional pada zaman purba China ialah beliau berjaya mengkaji dan mencipta Mafosan, sejenis ubat bius untuk pembedahan yang diperbuat daripada datura dan herba-herba lain. Setelah mengambil ubat Mafosan, seluruh tubuh badan pesakit akan berasa lali dan tidak berasa sakit ketika pembedahan dijalankan. Resipi ubat Mafosan telah hilang, namun demikian, para ahli sejarah pada masa sekarang berpendapat bahawa Hua Tuo buat pertama kalinya berjaya mencipta ubat buis dan menggunakan ubat tersebut untuk melalikan seluruh badan pesakit bagi menjalani pembedahan di dunia. Ciptaan beliau itu lebih awal 1600 tahun daripada penciptaan ubat bius di Britain dan juga penggunaan ubat bius bagi menjalani pembedahan. Mafosan pernah diperkenalkan ke Korea, Jepun, Maghribi dan negara-negara lain.

Hua Tuo, Doktor Tradisional Tersohor pada Zaman Silam China

Hua Tuo juga telah mencipta kaedah perubatan menerusi latihan badan. Beliau berpendapat setiap orang seharusnya menjalani latihan sukan untuk menyihatkan badan, mencegah dan mengubati penyakit. Beliau berkata, paksi pintu tidak akan reput kerana sentiasa bergerak dan air yang mengalir tidak akan busuk kerana sentiasa mengalir. Sama halnya dengan manusia yang sentiasa bergerak dan mengadakan latihan sukan jarang mengidap penyakit. Hua Tuo telah mencipta jimnastik dengan meniru gerak-geri 5 jenis binatang iaitu harimau, rusa, beruang, beruk dan burung. Melalui aktiviti gimnastik itu seseorang dapat menggerakkan otot dan sendi seluruh badannya. Murid Hua Tuo iaitu Wu Pu dan Fan A sentiasa melakukan aktiviti gimnastik dan ini menyebabkan badan mereka sangat sihat dan kuat. Wu Pu mempunyai pendengaran dan penglihatan yang baik semasa beliau berusia lebih 90 tahun, manakala Fan A hidup melebihi usia 100 tahun. Aktiviti gimnastik yang dicipta oleh Hua Tuo itu telah kekal hingga sekarang dan merupakan sejenis aktiviti latihan badan yang digemari oleh rakyat China.

Hua Tuo, Doktor Tradisional Tersohor pada Zaman Silam China

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin