Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Tokoh Tersohor > Kandungan

Mengzi

2014-12-15 13:06:26

Mengzi, yang hidup pada zaman Negeri-negeri Berperang, iaitu abad ke-4 sebelum Masihi, merupakan salah seorang daripada sekumpulan ahli fikir China yang memegang teguh kepercayaan Konfusianisme. Beliau telah mewarisi dan mengembangkan falsafah Confucius sehingga falsafah itu berkembang menjadi sistem ideologi yang lengkap. Fikiran Mengzi telah melahirkan pengaruh yang besar kepada generasi yang selepasnya.

Mengzi

Mengzi telah mewarisi falsafah Confucius dan menganjurkan pentadbiran berhemah. Pada satu pihak, beliau menetapkan perbezaan kedudukan antara kaum pemerintah dengan kaum yang diperintah, dan mencadangkan supaya membentuk sistem hierarki dan tatatingkat yang bermula daripada maharaja hinggalah kepada rakyat jelata. Pada pihak lain, beliau berpendapat bahawa kaum pemerintah sepatutnya memberikan perhatian kepada keperitan hidup rakyat sebagaimana ibu bapa memberikan perhatian kepada anak mereka, dan rakyat pula sepatutnya mematuhi dan berkhidmat kepada kaum pemerintah seumpama anak mematuhi ibu bapa.

Mengzi

Berdasarkan pengalaman sejarah, Mengzi telah membuat kesimpulan tentang hukum kemakmuran dan kemunduran pelbagai negeri. Beliau telah mengeluarkan pandangan yang mempunyai unsur demokratik, iaitu rakyat jelata sepatutnya diutamakan. Negara mempunyai kedudukan di bawah rakyat jelata, manakala maharaja pula mempunyai kedudukan di bawah negara.

Beliau juga menganggap etika mestilah berkait rapat dengan politik kerana etika merupakan asas bagi mewujudkan kestabilan dan pembangunan sesebuah negara. Menurut pandangan beliau, setiap lapisan masyarakat mempunyai standard etika dan moral masing-masing. Sekiranya setiap anggota masyarakat menggunakan perkataan dan tindakan masing-masing berdasarkan standard etika dan moral yang ditetapkan untuk lapisan masyarakatnya, maka susunan masyarakat akan menjadi teratur.

Pandangan Mengzi tidak diakui atau disanjung oleh pihak berkuasa pada zamannya, sebaliknya telah melahirkan pengaruh besar dalam bidang politik, ideologi, kebudayaan dan moral dalam sejarah China selepas itu.

Mengzi pernah melawat beberapa banyak negeri untuk memperkenalkan teori pentadbiran berhemah itu. Namun, cadangannya tidak diterima oleh raja negeri-negeri yang berkenaan sebab mereka sedang sibuk melancarkan perang terhadap negeri-negeri lain untuk meluaskan kuasa masing-masing, dan mereka menganggap cadangan Mengzi itu sebagai fahaman yang kolot.

Mengzi

Akhirnya, Mengzi menjadi seorang guru di sekolah. Beliau bersama-sama dengan pelajarnya telah menulis "Mengzi". Dalam buku tersebut tercatat ucapan Mengzi dan perdebatan antara beliau dengan tokoh keilmuan lain. Buku itu disanjung sebagai kitab penting bagi falsafah Konfusianisme hingga ke masa ini.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin