Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Tokoh Tersohor > Kandungan

Konfusius, Guru bagi Semua Generasi Selepasnya

2014-11-02 13:34:34

Konfusius, Guru bagi Semua Generasi Selepasnya

Konfusius menerima pendidikan yang baik sejak masih kecil. Beliau juga pernah menjadi pegawai peringkat rendah di negeri Lu pada zaman Musim Bunga dan Luruh (tahun 770-221 sebelum Masehi). Namun, ketika berumur kira-kira 30 tahun, beliau telah menjadi sarjana yang tersohor dan mula membuka sekolahnya sendiri untuk mempromosi ajarannya. Sejak kira-kira 500 tahun sebelum Masehi, Konfusius telah melawat ke beberapa banyak negeri untuk mempromosikan teori politiknya. Namun, teorinya itu tidak mendapat perhatian raja-raja di kebanyakan negeri pada masa itu. Jadi, pada 484 sebelum Masehi, beliau kembali ke negeri Lu dan menumpukan usahanya kepada hal-hal kebudayaan dan pendidikan serta merumuskan buku-buku klasik yang telah dihasilkan lebih awal. Konfusius meninggal dunia pada tahun 479 sebelum Masehi.

Dengan kepakarannya dalam bidang falsafah, politik dan pendidikan yang begitu tersohor pada zaman Musim Bunga dan Luruh, aliran ajaran Konficius yang ditubuhkannya berdasarkan "kebajikan" dan "budi bahasa" iru telah membawa pengaruh yang amat besar kepada masyarakat China dalam masa 2000 tahun selepasnya.

Dalam bidang politik, Konfusius menentang pentadbiran yang kejam dan berharap raja dapat menyayangi rakyatnya. Beliau berpendapat bahawa kebajikan dapat memandu tingkah laku rakyat dan meningkatkan moral mereka. Inilah asas untuk mengekalkan kestabilan masyarakat dalam jangka panjang. Raja perlu menjadi teladan moral dari segi kepada rakyatnya.

Dalam bidang pendidikan, Konfusius juga mengutamakan pendidikan moral dan juga menggabungkan teori politiknya ke dalam teori pendidikan. Beliau berpendapat tujuan pendidikan adalah untuk memandu pelajar menjadi orang yang mementingkan kebajikan.

Di samping itu, Konfusius juga merumuskan banyak buku klasik. Setelah beliau meninggalkan dunia, pelajarnya merumuskan perlakuannya, manakala catatan tentang kata-katanya menjadi buku klasik ajaran Konfusius, iaitu "Lun Yu", yang membawa maksud catatan kata-katan Konfusius.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin