Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Kraf Tangan > Kandungan

Lukisan Tahun Baru

2015-05-07 11:29:01

Lukisan Tahun Baru

Bermula di zaman Dinasti Song, tema cetakan lukisan tahun baru dikembangkan daripada memuja alam dan dewa kepada mendoakan keharmonian dan kebahagiaan, dan selanjutnya isi cerita opera tradisional dan adat istiadat, dan menyatakan perasaan dan cita-cita kaum tani. Cetakan blok kayu tahun baru juga mempunyai satu keistimewaan, biasanya maksud karya tersebut harus difahami dengan bahasa, iaitu homofoni dalam bahasa Mandarin. Misalnya melukiskan kelawar, kerana kelawar dalam bahasa Mandarin lafalnya "Bian Fu", dan "Fu" itu lafaznya sama dengan lafaz "bahagia" dalam bahasa Mandarin, maka karya itu mempunyai erti bahagia. Dari segi ekspresi, cetakan lukisan tahun baru mewarisi cara melukis rakyat China dan menggabungkan cara tradisional atau menimba teknik melukis seniman atau corak Barat.

Lukisan Tahun Baru

Dari penghujung Dinasti Ming sehingga Dinasti Qing, cetakan lukisan tahun baru menjadi semakin popular dan digemari oleh orang ramai. Warnanya terang dan temanya beragam-ragam. Pada masa itu, di China terdapat beberapa pusat pengeluaran cetakan blok kayu lukisan tahun baru, antaranya yang paling terkenal ialah Yangliuqing di Tianjin, Taohuawu di Suzhou, Yangjiabu di Weifang, Shandong dan Mianzhu di Sichuan. Hingga penghujung pemerintahan Dinasti Qing, seni lukis itu mengalami kemerosotan akibat kemasukan teknik cetak batu dari Barat.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin