Taktik Ke-10: Pisau Tersarung dalam Senyuman

   

Justeru itu, Lu Xun telah menghubungi negeri Wei secara rahsia untuk merancang serangan terhadap tentera Guan Yu secara serentak.

Apabila tentera Guan Yu sedang menyerang negeri Wei, tentera elit negeri Wu telah melancarkan serangan mengejut terhadap Jingzhou dan berjaya menawan kota itu. Selepas diberitahu negeri Wu telah mencapai kemenangan, negeri Wei dengan sengaja telah menyebarkan khabar itu sehingga ke dalam kem Guan Yu dan menyebabkan tenteranya mengalami kekalahan teruk kerana tenteranya sudah hilang semangat. Kegagalan Guan Yu itu merupakan contoh klasik kejayaan penggunaan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman" dalam sejarah China.

Dalam aktiviti manusia zaman ini, taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman" juga selalu diguna pakai dalam bidang perniagaan. Misalnya, dalam rundingan perniagaan, perunding sesepihak akan berpura-pura beramah-tamah dan bermurah hati terhadap pesaingnya, kadangkala mereka juga akan bertolak ansur bagi perkara tertentu. Sebenarnya, perbuatan itu adalah untuk menyenangkan hati pihak lawannya supaya keuntungan yang lebih besar dapat diperoleh.

Dalam Internet, penyebar virus komputer juga bijak menggunakan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman". Fail yang mengandungi virus selalu disebar dengan tajuk yang menawan hati atau menggelikan hati penerimanya.


Untuk mengelakkan diri daripada tertipu oleh helah serupa taktik tersebut, kita dikehendaki berwaspada terhadap mereka yang bercakap dan bermuka manis yang kadangkala tidak munasabah dan tidak dapat diterima oleh akal selain menyedari akan kelemahan diri supaya tidak diperalatkan oleh mereka yang berniat jahat.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin