Hari Chongyang

   

Hari Chongyang jatuh pada 9 hb bulan kesembilan dalam kalendar Imlek China. Hari ini juga disebut sebagai Pesta Warga Emas atau Pesta Shuangjiu yang bermaksud sembilan ganda.

Dalam konsep orang China, 9 merupakan angka “yang shu” yang bermaksud angka terbesar antara semua angka. Yang di sini boleh difahami sebagai angka positif. Ekoran 9 hari bulan pada bulan yang ke-9, terdapat dua angka 9, maka hari itu disebut sebagai hari Chongyang, yakni hari "sembilan ganda atau dua angka sembilan".

Falsafah zaman kuno China berpendapat, dunia ini terdiri dari dua bahagian, iaitu Yin (Negatif) dan Yang (Positif). Pada mulanya, kata Yang melambang bahagian depan matahari, manakala Yin pula bahagian belakang matahari. Jadi Yin dan Yang dikonotasikan sebagai wakil dua kekuatan yang saling berlawanan tapi saling melengkapi. Misalnya, Yin mewakili hal-hal negatif, pasif, dan gelap serta wanita dan malam; manakala Yang mewakili hal-hal positif, terang serta lelaki dan siang hari. Untuk hitungan angka, nenek moyang China menyebut angka ganjil sebagai bilangan Yang, dan bilangan genap sebagai angka Yin. Angka 9 adalah bilangan ganjil yang paling besar. Dalam bahasa China, kata dua angka 9 sebutannya "jiujiu", yang ertinya panjang, lama, atau untuk selama-lamanya, maka ganda 9 lama-kelamaan bererti "panjang usia."

Menurut catatan sejarah, Hari Chongyang paling awal dirayakan pada masa 2.500 tahun yang lalu, iaitu zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi), dan disambut sebagai hari raya kalangan rakyat secara rasmi dari zaman Dinasti Tang (tahun 618 - 907 Masihi) hinggalah sekarang. Menurut tradisi China, hari ini disambut dengan menjalankan pelbagai aktiviti yang melibatkan semua anggota keluarga, terutamanya melancong bersama-sama untuk menikmati pemandangan yang indah dan mendaki gunung yang membawa makna mengelakkan diri daripada ditimpa bencana, menempel daun herba yang bernama cornus di kepala dengan tujuan untuk menolak bala, menjaga kesihatan, minum arak kekwa dan memakan kuih Chongyang.

Sama seperti kebanyakan hari raya tradisional, tentang asal usulnya, Hari Chongyang juga mempunyai ceritanya sendiri.

Kononnya, setan wabah menginjakkan kakinya ke kalangan rakyat pada setiap 9 hb bulan ke-9 kalendar Imlek China. Katanya, ke manapun setan itu pergi, penyakit tersebar ke mana-mana, sehingga setiap hari ada orang yang jatuh sakit bahkan meninggal dunia. Seorang pemuda bernama Heng Jing. Ayah dan ibunya meninggal dunia kerana merajalelanya epidemi, tapi dia terselamat. Setelah sembuh, Heng Jing berazam untuk membasmi setan wabah tersebut. Beliau berkunjung ke mana-mana untuk mencari guru dan master yang mampu mengajarinya ilmu gaib. Pada akhirnya Heng Jing terdengar bahwa di bagian timur terdapat sebuah gunung yang paling kuno. Di atas gunung itu hidup seorang dewa yang memiliki kesaktian. Heng Jing segera melangkah maju terus ke timur, dan akhirnya tiba di gunung itu dan menghadap ke dewa sakti. Sang dewa terharu oleh semangatnya dan keberaniannya sehingga menerimanya sebagai pelajar dan mengajarinya silat pedang pemberantas setan. Dengan pedang yang dianugerahkan oleh sang guru, Heng Jing tiap hari rajin berlatih dan akhirnya tergembleng menjadi seorang pesilat yang luar biasa.

Suatu hari sang dewa memanggil Heng Jing dan berkata: "Besok adalah 9 hb bulan 9. Si setan wabah pasti muncul lagi. Kau sudah menguasai silat, dan seharusnya berbakti untuk rakyat." Menjelang keberangkatan, sang dewa memberikan Heng Jing sebungkus daun bunga Zhuyu, secangkir arak bunga serunai dan cara penangkal malapetaka. Setelah itu, Heng Jing berangkat ke kampung halaman dengan menunggang seekor bangau.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin