Parti-Parti Bukan Parti Komunis

   

Persatuan Galakan Demokrasi China ditubuhkan pada Disember tahun 1945. Ahli terutamanya ialah kaum intelektual tinggi dan sederhana yang bekerja dalam bidang pendidikan, kebudayaan, penerbitan, sains dan lain-lain. Kini persatuan itu mempunyai 81 ribu ahli. Pengerusi Jawatankuasa Pusat Persatuan itu ialah Xu Jialu.

Parti Demokratik Petani dan Buruh China

Parti Demokratik Petani dan Buruh China ditubuhkan pada Ogos tahun 1930. Ia merupakan persekutuan politik pekerja sosialis dengan patriot mendukung sosialisme yang diutamakan dengan kaum intelektual sederhana dan tinggi yang bekerja dalam bidang perubatan, kesihatan, sains, teknologi, kebudayaan dan pendidikan. Kini parti itu mempunyai lebih 80 ribu ahli. Pengerusi Jawatankuasa Pusat Parti itu ialah Jiang Zhenghua.

Parti Zhi Gong China

Parti Zhi Gong China ditubuhkan pada Oktoberr tahun 1925. Ia merupakan parti yang dengan ahlinya dari perantau yang balik ke China dan sanak saudaranya mereka. Kini parti itu mempunyai 20 ribu ahli. Pengerusi Jawatankuasa Pusat Parti itu ialah Luo Haocai.

Persatuan Jiu San China

Persatuan Jiu San China ditubuhkan pada Mei tahun 1946. Ahli utamanya terdiri daripada kaum intelektual tinggi dan sederhana yang bekerja dalam bidang sains, teknologi, kebudayaan, pendidikan, perubatan dan kesihatan. Kini persatuan itu mempunyai lebih 80 ribu ahli. Pengerusi Jawatankuasa Pusat Persatuan itu ialah Han Qide.

Liga Pemerintahan Sendiri Demokratik Taiwan


Liga Pemerintahan Sendiri Demokratik Taiwan ditubuhkan pada November tahun 1947. Ia merupakan persekutuan politik pekerja sosialis dan patriot yang mendukong sosialisme yang terdiri daripada tokoh provinsi Taiwan yang bermastautin di tanah besar China. Kini liga itu mempunyai lebih 1800 ahli. Pengerusi Jawatankuasa Pusat Liga itu ialah Zhang Kehui.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin