Kawasan Pentadbiran Peringkat Provinsi China

   

Pada masa ini, terdapat 34 kawasan pentadbiran peringkat provinsi, termasuk empat bandar di bawah pentadbiran kerajaan, 23 provinsi, lima wilayah autonomi dan dua wilayah pentadbiran khas di China.

Empat bandar di bawah pentadbiran kerajaan ialah:

Beijing

Beijing merupakan ibu negara Republik Rakyat China, singkatan nama ialah Jing. Bandari itu terletak di bahagian barat laut dataran bahagian utara China. Pada masa dahulu, nama kota itu ialah Ji, pada Zaman Chunqiu dan Zaman Negara-negara Berperang, kota itu ialah ibu kota Negeri Yan; pada Dinasti Liao, kota itu ialah ibu kota kedua negara itu dan dinamakan Yanjing; Kota itu dijadikan ibu negara pada zaman Dinasti Jin, Yuan, Ming, Qing dan awalan Republik China, dan pernah dinamakan Zhongdu, Dadu, Beiping dan Peking. Kota itu menjadi bandar pada tahun 1928. Terdapat 16 daedah dan dua kaunti dikawalnya dan bandar itu merupakan bandar bawah pentadbiran kerajaan pusat. Keluarasan bandar itu berjumlah 16.8 ribu kilometer persegi. Penduduk yang mendaftar di bandar Beijing berjumlah 11 juta 363 ribu orang pada penghujung tahun 2002. Bandar Beijing merupakan pusat politik China, juga merupakan pusat kebudayaan, sains, pendidikan dan tempat penting komunikasi China. Bandar Beijing juga merupakan tempat peranginan pelancongan yang terkenal. Tampat dinastinasi pelancongan utama di bandar Beijing ialah Tembok Besar, Istana Larangan, Kuil Langit, 13 Makam Diraja Dinasti Ming, Taman Yihe (Istana Musim Panas), Gunung Wangi dan lain-lain.

Shanghai

Singkatan nama bandar Shanghai ialah Hu. Bandar itu terletak di di bahatian tengah pantai timur China dan kuala Sungai Yangtze. Kota itu merupakan desa nelayan pada zaman kono, dan merupakan wilayah negeri Wu pada Zaman Chunqiu; kota itu diberikan oleh raja Negeri Chu kepada pegawai Chun Shenjun pada Zaman Negara-negara Berperang. Tempat itu menjadi pekan pada Dinasti Song dan dinamakan Shanghai, menjadi kota pada tahun 1927. Pada masa ini, bandar Shanghai merupakan salah satu antara empat bandar di bawah pentadbiran kerajaan pusat. Terdapat 18 daedah dan satu pekan di bandar itu. Keluasan bandar Shanghai berjumlah 5800 kilometer persegi dengan penduduk berjumlah 13 juta 347 ribu orang pada penghujung tahun 2002. Shanghai merupakan bandar terbesar di China dan salah satu matropolintin di dunia. Shanghai juga merupakan bandar industri yang paling besar, pusat perdagangan dan kewangan, pangkalan sains dan teknologi di China.

Tianjin

Singkatan nama Bandar Tianjin ialah Jin. Bandar itu terletak di bahagian timur-laut dataran bahagian utara China, 5 anak Sungai Haihe berkumpul dan masuk ke Luat Bohai di bandar itu. Kota itu dinamakan Zhigu pada zaman Dinasti Jin dan Yuan, merupakan laluan pengangkutan penting di atas sungai, kemudian pekan Haijin ditubuhkan di tempat itu. Pada awal zaman Dinasti Qing, tempat itu dinamakan Tianjin dan kerajaan menempatkan pasukan tentera untuk membela tempat itu. Kota itu dikawal oleh kerajaan Tianjin pada zaman Dinasti Qing. Kota Tianjin ditubuhkan pada tahun 1928. Pada masa ini, terdapat 15 daerah dan 3 kaunti di bandar Tianjin, dan bandar itu merupakan bandar di bawah pentadbiran kerajaan pusat. Keluasan bandar itu berjumlah lebih 11 ribu kilometer persegi dengan penduduk berjumlah 9 juta 190 ribu 500 orang pada penghujung tahun 2002. Bandar Tianjin merupakan bandar industri yang paling besar di bahagian utara China, bandar itu kaya dengan sumber minyak, gas asli dan garam laut dan mempunyai asas teknologi industri tertentu. Tianjin juga merupakan pusat perdagangan dan bandar keluar masuk penting di bahagian utara China. Tempat destinasi pelancongan di bandar itu meliputi Ningyuan, Istana Houtian, kubu meriam Da Gukou di kawasan bandar, Kuil Dule di Kaunti Ji, Tembok Besar di Huang Yaguan dan kawasan peranginan Gunung Panshan yang disebut "Gunung Pertama Jingdong."

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin